Kolendra wietnamska

KOLENDRA WIETNAMSKA, PERSICARIA WONNA, (Persicaria odorata, Polygonum odoratum) jest rośliną wieloletnią z rodziny rdestowatych, nie zimującą w gruncie w naszym klimacie. Persicaria odorata bywa też czasami nazywana miętą wietnamską albo rdestem wonnym. Kolendra wietnamska pochodzi z Indochin, jest uprawiana w Azji Południowo – Wschodniej i Azji Południowej. Najlepszym stanowiskiem dla niej będzie półcień, w słońcu jej duże zapotrzebowanie na wodę jeszcze bardziej wzrośnie i może być gorzkawa. Ciemny rysunek na liściu w kształcie litery V jest bardziej widoczny gdy uprawiana jest w pełnym słońcu. Nadaje się do uprawy doniczkowej w pomieszczeniach, wymaga stale wilgotnej ziemi. Jej słodkie liście z lekką cytrynową nutką, trochę pikantne, trochę miętowe, smakiem przypominają kolendrę. Najlepsze są młode listki, starsze stają się skórzaste i cierpkie. Do potraw używamy tylko świeżych liści kolendry wietnamskiej. Kolendrę wietnamską można dodać do potraw z owocami morza, do potraw mięsnych z drobiu, wieprzowiny, jagnięciny, ryb. Dobrze komponują się w sałatkach, w potrawach z fasolą, w wielu rodzajach zup i gulaszy, bywają dodawane do kiszonej kapusty. Wchodzą w skład wietnamskich sajgonek. W Singapurze i Malezji są podstawowym składnikiem pikantnej zupy z makaronem zwanej Laksa. Liście kolendry wietnamskiej tracą smak podczas gotowania, dlatego dodajemy je pod sam koniec, przed podaniem. Świetnie nadają się do potraw sporządzanych metodą stir – fry.
W medycynie tradycyjnej liście persicari wonnej znalazły zastosowanie jako środek moczopędny, wspomagający trawienie oraz zmniejszający pożądanie seksualne. Buddyjscy mnisi uprawiali ją w swoich ogrodach, aby zmniejszyć pożądanie i pomóc im żyć w celibacie. Stosuje się ją również w celu obniżenia gorączki, przy nudnościach, bólach brzucha i niestrawności. Zewnętrznie na porost włosów, trądzik, owrzodzenia i rany. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, ściągające i przeciwgrzybicze. Badania naukowe dowiodły że wyciągi z liści kolendry wietnamskiej posiadają właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze i antynowotworowe. Zawierają między innymi flawonoidy (rutynę, katechiny, kwercetynę, kemferol, izoramnetynę) olejki eteryczne (dodecanal, decanal, decanol, z-3-hexenal, drimenol, cytral, kariofilen), proteiny, beta- karoten, witaminę C i E, żelazo i wapń. W Australii produkuje się na bazie kolendry wietnamskiej olejek o nazwie Kesom. Znalazł on zastosowanie w przemyśle spożywczym (jako naturalny aromat) i kosmetycznym.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski